.
Adamm:
Jaka jest krotność pierwiastków funkcji tożsamościowo równej 0?
24 maj 21:24
Adamm:
Myślę o tym tak.
Oznaczmy f − funkcja. Niech będzie wielomian.
m(f; x
0) − krotność x
0 dla f
| | |f(x)| | |
m(f; x0) = inf { k∊Z+ : limx→x0 |
| ∊R\{0} } |
| | (x−x0)k | |
| | |f(x)| | |
Jeśli f ≡ 0, to { k∊Z+ : limx→x0 |
| ∊R\{0} } = ∅ |
| | (x−x0)k | |
inf∅ =
∞
Więc krotność to
∞ ?
24 maj 21:34
Adamm:
Nigdzie czegoś o czymś takim nie znalazłem. Jedyne co można znaleźć w internecie,
to wszechobecne strony o podstawach, tak by znajdywać te krotności dla wielomianów,
ale nic nie ma o 0. Jest to przypadek który ludzie zdają się ignorować przy
mówieniu o krotności.
24 maj 21:36
Adamm:
można usunąć
24 maj 22:08
jc: Łatwo zapomnieć o odpowiednim założeniu. Przykład − zasadnicze tw. algebry.
Każdy wielomian zespolony [dodatniego stopnia] posiada pierwiastek zespolony.
24 maj 22:31