Rzut ortogonalny na podprzestrzeń
Satan: Jak działa rzut ortogonalny na podprzestrzeń w R
3? Mam zapisane, że:
Jeśli W = Lin{b
1, b
2}, to:
p
Lin{b1, b2}(v) = p
b1(v) + p
b2(v)
Oraz mam pewien przykład:
e
1 = [1, 0, 0]
e
2 = [0, 1, 0]
v = [2, 3, 1]
Więc p
e1(v) = [2, 0, 0], zaś p
e2(v) = [0, 3, 0], co nam daje
p
Lin{e1, e2}(v) = [2, 3, 0]
A teraz niech e
1' = [1, 0, 0], e
2' = [1, 1, 0]. Skoro tak, to:
| | 5 | | 5 | |
pe1'(v) = [2, 0, 0], pe2'(v) = [ |
| . |
| , 0] |
| | 2 | | 2 | |
I teraz część, której nie rozumiem:
| | 9 | | 5 | |
pe1'(v) + pe2'(v) = [ |
| , |
| , 0] ≠ pLin{e1', e2'}(v) |
| | 2 | | 2 | |
Dlaczego to nie będzie rzutem ortogonalnym na podprzestrzeń? Chodzi o to, że jeden z tych
wektorów nie jest ortogonalny do drugiego? Trzeba go zortogonalizować?
24 maj 20:18
jc: Wektory (1,0,0), (0,1,0) i (1,0,0), (1,1,0) wyznaczają tą samą podprzestrzeń
Zatem rzut nie ulegnie zmianie.
24 maj 20:35
Satan: No dobra, w takim razie dlaczego w drugim wypadku otrzymujemy inny, błędny rzut? Należy
zortogonalizować wektory rozpinające podprzestrzeń, żeby otrzymać dobry wynik?
24 maj 20:39
jc: b=b
1 x b
2, {b
1, b
2} baza W
24 maj 20:44
Satan: Okej, teraz wszystko już łapię co skąd i dlaczego

Dziękuję jc, po raz kolejny
24 maj 21:22