Okrag wpisany w trojkat
......: Wyznacz równanie okręgu wpisanego w trójkąt o wierzchołkach A(−6,−2) B(4,−6) C(−2,4).
Wyznaczalam równania prostych zawierające te boki lAB: 2x+5y+22=0, lBC: 5x+3y−2=0,
lAC: 3x−2y+14=0. Wiem że trzeba liczy dwusieczne kątów między tymi prostymi że wzoru na
odległość punktu P(x,y) od prostych i przyrównać je ale po rozpisaniu wartości bezwzględnej
powstają 2 równania i nie wiem które wybrać do dalszych obliczeń?
24 maj 19:24
iteRacj@:

Proste AC i AB wyznaczają dwa kąty (ostry i rozwarty). Prosta zawierająca dwusieczną ostrego
jest zaznaczona na czerwono, dwusieczną rozwartego na zielono.
<CAB (kąt trójkąta w który wpisano okrąg) jest kątem ostrym. Na podstawie rysunku do zadania
wykonanego w układzie współrzędnych widać, do której z nich należy środek szukanego okręgu.
24 maj 20:37
Mila:
Sprawdź, czy dobrze przepisałaś współrzędne punktów
24 maj 21:19
......: Dobrze przepisalam, wyniki wychodza bardzo dziwne i jest dużo pierwiastków, jest inny sposób
żeby wybrać odpowiednią dwusieczna bez rysunku?
24 maj 21:52
Mila:
Też mam skomplikowane wyniki. Obliczyłam promień z wzoru na pole Δ.
24 maj 21:58
iteRacj@:
Milu podpowiesz jakiś prosty sposób wybrania dwusiecznej?
Ja widzę tylko sprawdzenie, czy wybrana dwusieczna ma pkt wspólny z trzecim bokiem (tu BC). Nie
jest to szybkie.
24 maj 22:04
Mila:
1) Normalizuję AB→i AC→
2) Suma wektorów daje wektor kierunkowy dwusiecznej poprowadzonej z A.
Tu rachunki są nieprzyjazne.
Chyba są inne wsp. jednego z wierzchołków.
24 maj 22:26
......: Wierzchołki niestety nie są pomylone dlatego wszystko się komplikuje
24 maj 22:32
Mila:
Z jakiej książki masz to zadanie?
24 maj 22:40
iteRacj@: dzięki Mila za odpowiedź z 22:26
24 maj 22:52
Mila:
24 maj 23:10
......: To nie jest z książki, wymyślone z głowy ale nie przeze mnie
25 maj 11:10
Mila:
To powiedz autorowi, aby sam to policzył.
Mogę podać treść zadania, abyś mogła rozwiązać podobne zadanie.
25 maj 17:25
Mariusz:
A(−6,−2) B(4,−6) C(−2,4).
a = BC =
√(−2−4)2+(4−(−6))2 = 2
√34
b = AC =
√(−2−(−6))2+(4−(−2))2 = 2
√13
c = AB =
√(4−(−6))2+(−6−(−2))2=2
√29
(a+b+c)(−a+b+c)(a−b+c)(a+b−c)
(a+b+c)(−a+b+c)
((b+c)+a)((b+c)−a)=(b
2+2bc+c
2−a
2)
(a−b+c)(a+b−c)
(a−(b−c))(a+(b−c))=(a
2−(b
2−2bc+c
2))=(a
2−b
2−c
2+2bc)
(b
2+2bc+c
2−a
2)(a
2−b
2−c
2+2bc)
((b+c)
2−a
2)(a
2−(b−c)
2)
a
2(b+c)
2−(b−c)
2(b+c)
2−a
4+a
2(b−c)
2
a
2(b
2+2ab+c
2+b
2−2bc+c
2)−(b
2−c
2)
2−a
4
a
2(2b
2+2c
2)−(b
4−2b
2c
2+c
4)−a
4
2a
2b
2+2a
2c
2+2b
2c
2−a
4−b
4−c
4
P=
√2*34*13+2*34*29+2*13*29−1156−169−841
P=
√884+1972+754−1156−169−841
P=
√3610−2166=
√1444=38
A(−6,−2) B(4,−6) C(−2,4).
2
√34(−6−xS)+2
√13(4−xS)+2
√29(−2−xS)=0
2
√34(−2−yS)+2
√13(−6−yS)+2
√29(4−yS)=0
−2(
√34+
√13+
√29)xS−12
√34+8
√13−4
√29=0
−2(
√34+
√13+
√29)yS−4
√34−12
√13+8
√29=0
| | −6√34+4√13−2√29 | |
xS= |
| |
| | √34+√13+√29 | |
| | −2√34−6√13+4√29 | |
yS= |
| |
| | √34+√13+√29 | |
| | −6√34+4√13−2√29 | |
(x − |
| )2+ |
| | √34+√13+√29 | |
| | −2√34−6√13+4√29 | | 38 | |
(y− |
| )2=( |
| )2 |
| | √34+√13+√29 | | √34+√13+√29 | |
Można jeszcze bawić się w usuwanie niewymierności z mianownika
Na równanie okręgu opisanego jest wzór z wyznacznikami
25 maj 17:38
25 maj 18:12
Mila:
1) Pole Δ i promień okręgu wpisanego w Δ:
A(−6,−2), B(4,−6), C(−2,4)
AB
→=[10, −4], |AB|=
√116=2
√29
AC
→=[4, 6], |AC|=
√52=2
√13
BC
→=[−6,10], |BC|=
√136=2
√34
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| |W|= |
| *|10*6+4*4|= |
| *76=38 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
38=(
√13+
√29+
√34)*r
==================
2) Dwie dwusieczne
25 maj 21:14
Mariusz:
I co dalej z tymi dwusiecznymi
25 maj 22:10
Mila:
Jak liczysz (xs,ys) ? Podoba mi się sposób, ale skąd taki wzór?
25 maj 22:20
Mila:
22:26 podałam jak wyznaczyć wektory kierunkowe dwusiecznych, ale nie chce mi się liczyć .
Może będę miała ochotę, to policzę, ale nie dzisiaj
25 maj 22:22
Mila:

S≈(−2.11,−0.79)
25 maj 23:07
wredulus_pospolitus:
ale nie trzeba z dwusiecznych ... jak już mamy promień (który niestety jest brzydki)
to wystarczy:
1) Zrobić prosta równoległą do (powiedzmy) AC oddaloną o promień
2) Zrobić drugą prostą równoległą (powiedzmy do AB)
3) Przecięcie prostych będzie naszym środkiem okręgu
25 maj 23:25
wredulus_pospolitus:
i chyba właśnie tak Mariusz zrobił
25 maj 23:26
Mariusz:
W tablicach znalazłem równanie wektorowe wyznaczające środek okręgu wpisanego
aPA + bPB + cPC = 0
gdzie P to środek okręgu wpisanego
A,B,C to wierzchołki o danych współrzędnych
a długość boku naprzeciw wierzchołka A
b długość boku naprzeciw wierzchołka B
c długość boku naprzeciw wierzchołka C
Jak wyprowadzić to równanie wektorowe to już wam pozostawiam
25 maj 23:31
Mila:
Dziękuję
Mariusz
26 maj 20:21
jc: Piękny i prosty wzór.
Dwusieczna przechodząca przez A przecina odcinek BC w punkcie D
i przy okazji dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty, stosunek pól tych trójkątów
= b:c = CD : BD.
| | b | | c | |
Stąd D= |
| B + |
| C. |
| | b+c | | b+c | |
| | a | | b | | c | | a | | b+c | |
S= |
| A + |
| B+ |
| C = |
| A + |
| D. |
| | a+b+c | | a+b+c | | a+b+c | | a+b+c | | a+b+c | |
Wniosek. S leży na dwusiecznej AD. Podobnie widzimy, że S leży na pozostałych dwóch
dwusiecznych, a więc jest środkiem okręgu wpisanego.
27 maj 00:04
jc: Też bardzo dziękuję, za takk śliczny wzór
27 maj 00:05
Mila:

Zadanie dla uczniów II klasy LO.
A=(−1,7), B=(−7,1), C=(0,0)
Szukane : środek okręgu wpisanego w ΔABC, promień okręgu.
| | 5 | | 5 | |
S=(− |
| , |
| ) − środek okręgu wpisanego w ΔABC.− obliczone wg wzoru z 23:31 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
r= |
| − obliczone z odległości S od boku AC. |
| | √2 | |
27 maj 15:57