matematykaszkolna.pl
Monotoniczność, problem z zapisem Enje: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f.
 x2 
f(x)=

x2−1 
Link do zdjęcia z rozwiązaniem: http://prntscr.com/nswz2s ; tylko tutaj nasuwa mi się następujące pytanie (fragment na żółto). Za zerowanie f'(x) odpowiada sam licznik jednak by nie "zapomnieć" o miejscach wyłączonych z dziedziny podczas rysowania wykresu f'(x) w celu określenia znaku mogę zapisać to w taki sposób? Teoretycznie mógłbym chyba też po prostu naszkicować wykres f'(x) w celu ustalenia jej znaku jako funkcję liniową która nie przyjmuje wartości w +−1 bo zmiana znaku której tutaj muszę się wystrzegać tam nie następuje... Proszę o pomoc Skonfundowany uczeń :C
24 maj 19:20
Jerzy: Pochodna zeruje się tylko dla x = 0, bo mianownik jest zawsze dodatni w dziedzinie funkcji.
24 maj 19:26
Jerzy: Wykresem licznika pochodnej jest funkcja liniowa y = −2x i z wykresu widać jak zmienia znak.
24 maj 19:28
Enje: Taaak taaak to wszystko wiem (przecież napisałem wyżej) emotka Chodziło mi o to czy zapis z tą równoważnością był poprawny emotka Mimo wszystko będę robił tak jak radzisz dzięki!
24 maj 20:28
Jerzy: To co podkreślone na żółto,jest bezsensowne w kontekście tego zadania.
24 maj 21:31