Wielomian z matury
masf: Wielomian określony wzorem W(x)=2x3+(m3+2)x2−11x−2(2m+1) jest podzielny przez dwumian (x−2)
oraz przy dzieleniu przez dwumian (x+1) daje resztę 6. Oblicz m i dla wyznaczonej wartości m
rozwiąż równanie W(x) <=0. Te zadanie na internecie jest wszędzie rozwiązywanie przez sposób
obliczenia 3 m z jednego równania i wybranai jednego m pasującego do dwóch równań spełniającyh
warunki zadania. Czy można było to zrobić inaczej, mianowicie podstawić W(−2)=0 i W(1)=6 po
otrzymaniu równań 4m3−4m=0 i m3−4m+3=0, wymnożyć te drugie razy 4 by odjąć je od pierwszego
tak by od razu otrzymać równanie liniowe dające m=1 spełniające warunki zadania?
24 maj 16:12
ite: Takie pytanie już było i rozwiązanie pojawiło się na forum.
Tak można, ale:
W(x) jest podzielny przez dwumian (x−2) ⇒ W(2)=0
W(x) jest podzielny przez dwumian (x−−1) daje resztę 6 ⇒ W(−1)=6
24 maj 16:59
ite: czytelniejszy zapis:
W(x) przy dzieleniu przez dwumian (x−(−1)) daje resztę 6 ⇒ W(−1)=6
24 maj 17:01
masf: tak błąd w zapisie oczywiście tutaj z tymi minusami. Czyli mogę liczyć na pełny komplet punktów
z tego zadania... uf kamień spadł z serca
24 maj 17:14