zastosowanie twierdzenia Pitagorasa
Asia:

oblicz pole trójkąta równobocznego o bokach 5cm i podstawie 6cm
sorry nie umiem na rysować i opisać na rys.

z góry dziękuje
20 lut 20:03
AS: A co powiesz o bokach w trójkącie równobocznym?
20 lut 20:04
tryk: AS, a mnie pomożesz? proszę. dodałam równanie z trygonometri
20 lut 20:08
Kamila: Chyba Ci się pomyliło i to ma być trójkąt równoramienny, więc tak:
h2 = 52 + 32
h2 = 25 + 9
h = √34 = 4√2
P= 6*4√2/ 0,5 = 12√2
20 lut 20:11
Asia: Kamila masz rację dziękuje ale to z wrażenia nawet nie wiesz jak mi pomogłaś i upewniłaś że idę
w dobrym kierunku
20 lut 20:18
Kamila: Ajć ,źle.
52 = h2 + 32
25 = h2 + 9
h = 4
P= 0,5*4*6=12
Sorry za wprowadzenie w błąd.
20 lut 20:21