oblicz obwód trapezu
Róża: Dany jest trapez o podstawach 2 oraz 3, oblicz obwód trapezu wiedząc, że jedna z przekątnych
jest równa 5, a kąt między przekątnymi 60 stopni
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
23 maj 23:09
Jolanta: Czy w zadaniu nie jest ,że trapez jest równoramienny ?
23 maj 23:32
Róża: Nie jest
23 maj 23:33
Jolanta:

| | 2 | |
trójkąty AOB i DOC sa podobne w skali |
| |
| | 3 | |
DB=5 DO=3 OB=2 gdyby trapez był równoramienny można byłoby policzyć boki z twierdzenia
cosinusów
24 maj 00:05
Eta:

Taki trapez jest równoramienny ( bo trójkąt AEC jest równoboczny ( to i ΔABO też równoboczny
to w ΔEBC: |EC|=h=5
√3/2 i |EB|=1/2
Z tw. Pitagorasa w ΔEBC :
c
2=(5
√3/2)
2+(1/2)
2 ⇒ c
2=19 ⇒ c=
√19
Obwód: L=2+3+2
√19
L=5+2
√19
===========
24 maj 00:53
Róża: Dziękuję 😁
24 maj 06:52