Wielomian na czynniki pierwsze
Mavannkas: mam taki wielomian
x3−21x+20
I mam go rozłożyć na czynniki. Ale za każdym razem wychodzi mi zły wynik. Podam dwa przykłady.
x3−x−20x+20
x(x2−1)−20(x−1)
(x−20)(x+√2)(x−√2)(x−1)
x3−16x−5x+20
(x−5)(x−4)(x+4)
a wynik powinien wyjść mniej więcej taki
(x+5)(x−1)(x−4)
Mogę prosić o wytłumaczenie co robię nie tak?
23 maj 21:13
Leszek: x3 −16x −5x +20 = x(x2 −16) −5(x−4) = x(x−4)(x+4) −5(x−4)
⇔ (x−4)(x2 +4x −5) ⇔ (x−4)(x−1)(x+5)
23 maj 21:22
jc: trzecia linia = x(x−1)(x+1) − 20(x−1) = (x−1)[x(x+1)−20] = (x−1)(x−4)(x+5)
23 maj 21:25
Mavannkas: Leszek rozumiem jak to przeliczyłeś itd. Ale mógłbyś chociaż spróbować skąd pomysł
wymnożenia (x−5)(x+4)? To jakaś zasada o której nie wiem?
23 maj 21:25
Leszek: Wylaczasz z calosci czlon ( x−4)[ x(x+4) − 5] = (x−4)[ x2 +4x −5]
23 maj 21:28
Maciess: Pamiętaj, że jak suma współczynników jest równa 0 to 1 jest pierwiastkiem.
23 maj 21:33
Mila:
w(x)=x
3−21x+20
Jeżeli wielomian ma pierwiastki wymierne to są dzielnikami liczby 20
{±1,±2,±4,±5, ..}
Sprawdzamy po kolei.
w(1)=1−21+20=0⇔w(x) dzieli się przez (x−1)
1) Można podzielić, albo dalej sprawdzać ( ryzyko takie, że nie wiadomo, czy są inne
pierwiastki,)
2) dzielimy:
Schemat Hornera
1 0 −21 20 x=1
1 1 −20 0
x
3−21x+20=(x−1)*(x
2+x−20)
x
2+x−20=0
Δ=1+80=81
| | −1−9 | | −1+9 | |
x1= |
| =−5 lub x2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
x
3−21x+20=(x−1)*(x+5)*(x−4)
============
23 maj 22:43