Monotoniczność ciągów.
cardi bardi : Zbadaj monotoniczność ciągu an=|9−n2|.
23 maj 21:02
wredulus_pospolitus:
no to w czym problem
23 maj 21:03
cardi bardi : Ten moduł mi przeszkadza, nie bardzo wiem co z nim zrobić. Wiem, że trzeba zbadać znak różnicy.
23 maj 21:04
Jerzy:
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = 9 − x2 , wyrazy ciągu leżą na tym wykresie.
23 maj 21:06
Adamm:
a2 = 5
a3 = 0
a4 = 7
jest monotoniczny?
23 maj 21:06
Jerzy:
Oczywiście f(x) = |9 − x2|
23 maj 21:07
jc: 8, 5, 0, 7, 16, ....
Dla n≥3 masz an = n2−9, a więc ciąg rosnący.
23 maj 21:08
jc: ... rosnący, o ile pominiesz dwa pierwsze wyrazy.
23 maj 21:09
Adamm:
Zbadać monotoniczność, czyli sprawdzić czy dla ciągu
zachodzi własność monotoniczności. Zachodzi?
23 maj 21:10
cardi bardi : Dziękuję!
23 maj 21:15