Równanie różniczkowe
RównanieRóżniczkowe: Mam pytanie odnośnie rozwiązania równania różniczkowego:
dx/dy = (y + x)
2
Generalnie moje podejście wygląda tak, podstawiam t = x + y
dt/dx = 1 + dy/dx
dt/dx − 1 = dy/dx
dt/dx = t
2 + 1
x = arctg (t
2 + 1) + C
jednak w odpowiedziach jest x = arctg (x + y) + C
23 maj 18:49
RównanieRóżniczkowe: oczywiście wyszło mi x = arctg (t + 1) + C = arctg (x + y + 1) + C
23 maj 18:50
Mariusz:
Błąd podczas całkowania
23 maj 18:52
RównanieRóżniczkowe: aaa rozumiem, wzór ma samo t, a nie t + 1
i wszystko jasne. Dziękuję
23 maj 18:53