Pochodne
Uczeń : Funkcja określona wzorem 1 / 1− x do wykresu funkcji f można poprowadzić w punktach A i B dwie
styczne, które są równolegle do prostej o rownaniu y = 4x −3
Oblicz współrzędne A i B wiedząc, że x
a < x
b
oraz napisz rownanie stycznej w punkcie A do wykresu funkcji f
Nie wiem od czego zacząć
23 maj 18:14
Jerzy:
Od wyznaczenia punktów sptyczności.
23 maj 18:17
hary: po co te igrek czymu nie y
23 maj 18:22
Jerzy:
@hary ..... nie wiem co bierzesz,ale bierz po pół.
23 maj 18:24
Uczeń : Aby wyznaczyć punkt styczności muszę porównać rownanie prostej i pochodną w/e funkcji?
23 maj 18:52
jc: 1/1 − x = 1 − x, czy na pewno o to Ci chodziło?
23 maj 18:59
Uczeń : 1/(1−x)
23 maj 19:09
jc:
f(x)=1/(1−x)
f'(x)=1/(1−x)2=4, x=1/2 lub x= 3/2
f(1/2)=2, y=4x+2
f(3/2)=−2, y=4x−2
23 maj 19:38
Uczeń : Skąd to x=1/2 lub x=3/2?
23 maj 19:50
Uczeń : Tzn. Skąd ta 4 w rownaniu : p
23 maj 19:51
Jerzy:
Bo f’(x) musi być równe 4 ( współczynnik kierunkowy stycznej )
23 maj 20:02
Mila:
1) równanie stycznej :
s: y=f'(x
))*(x−x
0)+f(x
0)
f'(x
0)=4 z treści zadania (styczne, są równolegle do prostej o równaniu y = 4x −3)
s: y=4x+b − równanie stycznej.
2) Nie znamy punktów styczności A i B
A=(x
0,y
0)
f'(x
0)=4
| | 1 | |
Mamy jeden punkt styczności : A= ( |
| ,2) |
| | 2 | |
| | 3 | |
B=( |
| ,−2)− drugi punkt styczności |
| | 2 | |
3) styczne :
s
a:
y=4x
s
b:
sb: y=4x−8
================
23 maj 20:25
jc: Nie wiem skąd wziąłem styczne

, ale punkty A i B były ok.
23 maj 21:06
Uczeń : Dzięki Mila, świetnie wyjaśnione
23 maj 22:30
Mila:
23 maj 22:34