odwrotność
Nacia: | | | | | |
Permutacją odwrotną do δ= | jest δ−1 = | |
| | | |
jak będzie wyglądać odwrotność dla δ=(1234) ?
23 maj 18:07
wredulus_pospolitus:
| | | |
w sensie odwrotność dla: | ? |
| | |
Jeśli tak to δ = δ
−1
23 maj 18:38
Adamm:
@wredulus
a cyklach nigdy nie słyszałeś?
(1234)−1 = (4321)
23 maj 18:57
Nacia: Nie. Mam gotowe zadanie i próbuję dojść co z czego się wzięło.
I z tego co mam, to było podane δ=(1 2 3 4), a do wykonania było obliczenie δ−1.
I wynik komuś wyszedł δ−1 = (3 4 2 1). Czy to poprawny wynik? Jeśli tak, to jak oblicza się
odwrotność dla takich jednowierszowych permutacji?
23 maj 18:59
Adamm:
Jak obliczyć, układasz w odwrotnej kolejności i masz
23 maj 19:02
iteRacj@:
| | | |
18:07 czy permutacją odwrotną do δ= | |
| | |
| | | |
nie jest zamiast tego co podane | ? |
| | |
23 maj 22:55
wredulus_pospolitus:
czemu?
przecież '2' pozostaje '2' (masz δ = (143)(2) )
23 maj 23:34
Adamm:
@iteRacja
jest ok
24 maj 00:03
Adamm:
jeśli 1 → 4 w pierwszej permutacji, to 4 → 1 w permutacji odwrotnej etc.
24 maj 00:03
iteRacj@: tak, mój błąd
dziekuję za wyjaśnienia
24 maj 07:45