Najmniejsza i największa wartość funkcji w przedziale
Uczeń : Funkcja określona wzorem 2x3 − 3x2 − 12x
Oblicz największą i najmniejsza wartość w przedziale <−2; 0>
Z wykorzystaniem pochodnych
23 maj 17:12
Jerzy:
No to startuj z pochodną.
23 maj 17:13
Uczeń : Pochodna f'(x) = 6x
2 −6x −12
Miejsca zerowe x
1 = −1 x
2 = 2
Ekstremum znajduje się w f(−1) i jest równe 7
Dalej nie wiem
23 maj 17:15
Jerzy:
No to teraz policz tylko wartość funkcji na końcach przedziału i wybierz krańcowe wartości z
f(−2),f(−1)i f(0)
23 maj 17:18
Uczeń : Aaa, głupi jestem, dzięki
23 maj 17:23
daras: na drugi raz się zastanów zanim coś wkleisz, bo na pewno potrafisz to sam rozwiązać
23 maj 17:24