Podaj ostatnią cyfrę potęgowania
Niszka: Proszę o sposób rozwiązania tego zadania. Podaj ostatnią cyfrę liczby: (318+105−216)3
Odpowiedź to 7
23 maj 15:57
trubadur: 318 to 3*8 czy 38?
23 maj 16:01
trubadur: wez jakos zapisz to normalnie
23 maj 16:01
ICSP: 318 i 216
23 maj 16:12
Niszka: Sorry (318 + 105 − 216 )3
23 maj 16:18
ite: Wypisz kilka kolejnych potęg liczby 3:
31, 32, 33, ...
Co ile ten sam układ ostatnich cyfr zaczyna się powtarzać?
Wypisz kilka potęg liczby 2:
21, 22, 23, ...
co ile ten sam układ ostatnich cyfr zaczyna się powtarzać?
Ostatnią cyfrą potęgi liczby 10 będzie 0.
23 maj 16:29
Niszka: To jest dla mnie zrozumiałe. Taki układ w przypadku 2, jak i 3 powtarza się co 4
Na początku pozbyłam się zewnętrznego nawiasu (...)3 i otrzymałam 354 + 1015 − 248
W takim razie mam niepoprawny wynik: (9+0−6)=3
23 maj 16:44
ICSP: (a+b+c)3 ≠ a3 + b3 + c3
23 maj 16:49
Satan: Absolutnie nie.
(a + b + c)
3 ≠ a
3 + b
3 + c
3
Dodatkowo w zadaniu nie chodzi, by to podnieść do kwadratu, tylko trzeba być odrobinę sprytnym,
jak to pokazała iteracja
23 maj 16:49
ite:
(a+b+c)3≠a3+b3+c3
Najpierw ustal ostatnią cyfrę sumy w nawiasie, potem ostatnią cyfrę jej trzeciej potęgi.
Potęgi trójki powtarzają się 'w cyklu co 4', wyznacz jaka będzie ostatnia cyfra liczby 318?
To samo dla 216.
23 maj 16:52
ite: Wszystkich poruszyło takie potęgowanie
23 maj 16:53
Niszka: Ze sprytu iteracji wychodzi mi (9+0−6)3 = 27 −> czyli ostatnia cyfra to 7 🤔
Dziękuję
23 maj 17:15
Mila:
318=(34)4*32=(814)*9 − cyfra jedności 9
105− cyfra jedności 0
216=(24)4=164− cyfra jedności 6
(9+0−6)3=33=27 − cyfra jedności 7
23 maj 20:02