Wykonaj działania, wynik zapisz w najprostszej postaci.
aZreszta: Wykonaj działania, wynik zapisz w najprostszej postaci.
| | 2x2−4x | | x2−16 | |
b) |
| : |
| = |
| | x+3 | | x2+x−6 | |
Mógłby ktoś rozwiązać całe działanie? Mam problem co zrobić z tymi x−ami, czy i dlaczego mam
liczyć deltę itd. ?
Zrobiłem a) ale nie wiem czy dobrze.
| | 6−x | | 4−2x | | 6(−x+1) | | 4−2(x+5 | |
a) |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | x+5 | | x+1 | | (x+5)(x+1) | | (x+5)(x+1) | |
| | −6x−2x+6−4−10 | | −8x−8 | |
|
| = |
| |
| | (x+5)(x+1) | | (x+5)(x+1) | |
x+5 ≠ 0 x+1 ≠ 0
x ≠ −5 x ≠ −1
Df = R\{−5,−1}
23 maj 10:48
ICSP: źle.
| 6 − x | | 4 − 2x | | (6 − x)(x + 1) − (4 − 2x)(x + 5) | |
| − |
| = |
| = .. |
| x + 5 | | x + 1 | | (x + 5)(x + 1) | |
Dziedzina określona dobrze.
23 maj 10:52
6latek: Juz na samym poczatku zle
W 1 liczniku jest 6−x i musisz wymnozyc go przez x+1 powinno byc tak (6−x)(x+1)
to samo dotyczy sie drugiego licznika
23 maj 10:55
aZreszta: Proszę, nie bądźcie źli na mnie. Od zawsze miałem problemy z matematyką. Staram się ją
zrozumieć jednocześnie dowiadując się jak wygląda poprawne działanie i zapis.
Mam x+5 i x+1 w liczebniku i mianowniku. Jeśli je ze sobą skrócę to zostanie mi:
...=6 −x −4 −2x = −3x −2
Czy to jest ten właściwy wynik?
Wciąż nie wiem jak zabrać się za przykład b.
Staram się go rozszyfrować od godziny.
23 maj 11:26
ICSP: Nie możesz tak skracać ułamków.
Najpierw wykonujesz działanie w liczniku :
(6 − x)(x+1) − (4 − 2x)(x + 5)
a potem ewentualnie skracasz.
23 maj 12:29
Jerzy:
Powymnażaj te nawiasy i zredukuj wyrazy podobne.
23 maj 12:58
PW: b)
Zauważyć, że
x
2+x−6 = (x+3)(x−2)
x
2−16 = (x−4)(x+4)
2x
2−4x = 2x(x−2),
a więc zadane działanie ma postać
| | 2x(x−2) | | (x−4)(x+4) | |
|
| : |
| = |
| | x+3 | | (x+3)(x−2) | |
| | 2x(x−2) | (x+3)(x−2) | |
= |
|
| |
| | x+3 | (x+4)(x−4) | |
Skrócą się tylko czynniki zaznaczone kolorem niebieskim, pozostałe zostawiłbym (nie ma sensu
wymnażać).
23 maj 13:04
PW: Oczywiście na początku ustalamy dziedzinę, a więc musi zostać założenie:
x≠−3, x≠2, x≠−4, x≠4
23 maj 13:07