Matematyka Dyskretna
Adiseeker: Dzień dobry ,czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać te zadanka?
1. Podaj moc następujących zbiorów:
(a) {−1, 1}, [−1, 1],h−1, 1i,(1, 1)
(b) {n ∈ Z : −2 ≤ n ≤ 2}
(c) {n ∈ Z : 10 ≤ |x| ≤ 30}
(d) {n ∈ Z : 10 < x < 30}
(e) P(N), P({0, 1, 2, 3})
2.Udowodnić, że:
(a) iloczyn dwóch liczb parzystych jest wielokrotnością 4
(b) liczba √3 jest niewymierna
(c) udowodnić, że liczba n2 − 2 nigdy nie jest podzielna przez 3 dla n ∈ N
23 maj 10:31
trubadur: 2.
a)
2n*2k=4nk
b)
tutaj posluz sie regula o niewymiernosci pierwiastkow wielomianu
c)
rozwaz przypadki z resztami, np. gdy n =3k+1, n=3k , n=3k+2 i udowodnij, ze nigdzie trojka sie
nie wylacza
23 maj 11:00