fg
tryk: rozwiąż równanie:
sin4x+cos4x=cos4x
20 lut 19:33
kajko:
może ktoś inny poda inne rozwiazanie
ja proponuję tak:
cos4x= 2cos2x−1 = 2( 2cos2x−1)2 −1= 8cos2x −8cosx +1
sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2x*cos2x=1−2sin2x*cos2x= 1−2(1−cos2x)*cos2x=
=2cos4x−2cos2x +1
otrzymasz:
2cos4x −10cos2x +8cosx=0
cosx( cos3x −5cosx +4)=0
cosx=0 v cos3x −cosx −4cosx +4=0
cosx( cos2x −1) −4( cosx−1)=0
(cosx−1)( cos2x +cosx −4)=0 => cos2x +cosx −4=0 −− sprzeczne
bo cosx€<−1, 1>
zostaje:
cosx= 0 v cosx= 1
dokończ.......
20 lut 20:13
kajko:
Poprawiam chochlika w pierwszej linice

cos4x= 2cos
22x=.......
20 lut 20:21
kajko: echh
oczywiście ,że tak ma być;
cos4x= 2cos22x−1=......
20 lut 20:22
Nikka: zdaje się, że jest mały błąd... cos4x = 2cos2x −1 czy nie powinno być 2cos22x − 1...
20 lut 20:29
Nikka:
20 lut 20:30
kajko:
Poprawiłam ...... tego chochlika

Pozdrawiam
Nikka .....
η
20 lut 20:32
Nikka: tak, tak, mój post wskoczył już po
20 lut 20:34
AS:
sin
4x + cos
4x = cos4x
(sin
2x + cos
2x)
2 − 2*sin
2xcos
2x = 2cos
22x − 1
| | 1 | |
1 − |
| *sin22x = 2cos22x − 1 |*2 |
| | 2 | |
2 − sin
22x = 4cos
22x − 2
4cos
22x + sin
22x − 4 = 0
4cos
22x + 1 − cos
22x − 4 = 0
3cos
22x − 3 = 0
3*(cos2x + 1)*(cos2x − 1) = 0
cos2x = −1 ⇒ 2x = 180
o + k*360
o ⇒ x = 90
o + k*180
o , k ∊ C
cos2x = 1 ⇒ 2x = k*360
o ⇒ x = k*180
o , k ∊ C
21 lut 10:59