punkt symetryczny do punktu względem prostej
xin: Czy ktoś pomógłby mi z tym zadaniem z geometrii analitycznej?
Znaleźć punkt symetryczny do punktu P = (2,3,1) względem prostej l
l{x+y = 0&y+z=0}
23 maj 00:03
Bleee:
Masz podana prosta.
1) Wyznaczasz równanie płaszczyzny której wektorem jest podana prosta.
2) Dodatkowo plaszczyzna zawiera punkt P
3) Wyznaczasz punkt przecięcia się prostej z plaszczyzna (masz punkt symetrycznosci)
4) Wyznaczasz punkt P' tak jak to się robiło w zadaniach na płaszczyźnie (osi OXY).
23 maj 09:25