Funkcja kwadratowa
qwerty: Funkcja f jest okreslona wzorem f(x)=−1/3x2+bx+1, x należy do R
a) dla b=0 rozwiaż nierówność f(x) większe bądź równe x+1
b) wyznacz wartośc bezwzględna b,tak aby osią symetrii wykresu funkcjibyła prosta o równaniu
x=6
22 maj 22:09
Jerzy:
I gdzie masz problem ?
22 maj 22:18
Jerzy:
a) −1/3x2 + 1 ≥ x + 1
22 maj 22:20
Jerzy:
b) − b/2(−1/3) = 6
22 maj 22:22
Eta:
| | 1 | |
a) dla b=0 f(x)= − |
| x2+1 |
| | 3 | |
x
2+3x≤0
x(x+3)≤0
x∊.......................
| | −b | |
b) oś sym. ma równanie x= |
| ⇒ x= 1,5b |
| | 2a | |
x=6 to b=............
22 maj 22:25