objętość
Maciess: Obliczyć objętość bryły powstałej w wyniku obrotu krzywej dookoła osi OX tej części która jest
nad osią OX
x
2+y
2−6y−16=0
To zadanie ze studiow. Da rade to zrobić bez całek?
x
2+(y−3)
2=25 ⇒S=(0,3) r=5
Nie wiem jak u mnie z wyobraźnią przestrzenną, ale po obrocie to otrzymamy dwie jednakowe
części kul (nad i pod osia OX).
| | 500 | |
Więc licząc objętość całej kuli V= |
| π i teraz jak jakos sprytnie okresle "ile zostało u |
| | 3 | |
góry" to będzie poprawnie?
22 maj 18:55
jc: Jak obracasz dookoła, to będziesz miał kulę o promieniu 5 i objętości V (jak powyżej).
To wszystko.
22 maj 19:27
azeta:

nie do końca. tak by było gdyby środek tego okręgu znajdował się dokładnie w środku układu
współrzędnych. u Ciebie ten srodek to (0,3) − a zatem powstała krzywa będzie obciętym
okręgiem, a w konsekwencji obrotu bryła nie będzie kulą.
22 maj 19:33
Maciess:

| | 7 | |
cos(2x)=2cos2(x)−1=− |
| |
| | 25 | |
| | 7 | |
arccos(− |
| )=106.3o (tutaj wujek wolfram musiał pomóc) |
| | 25 | |
| | 1063 | | 500π | | 5315π | |
Objętość wyciętej częsci Vw= |
| * |
| = |
| |
| | 3600 | | 3 | | 108 | |
Odejme od tego objętość stożka niebieskiego
V
s=16π
i rózowa część to
| | 5315π | | 5315π | | 1728π | | 3587π | |
Vr= |
| −16π= |
| − |
| = |
| |
| | 108 | | 108 | | 108 | | 108 | |
Więc objętość na osią OX to bedzie
| | 500π | | 5315π | | 18000π | | 5315π | | 14413π | |
Vk−Vr= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 108 | | 108 | | 108 | | 108 | |
Czy jest poprawnie?
22 maj 19:35
jc: Widzę, że bzdurę napisałem.
22 maj 19:43
jc: A gdyby użyć twierdzenia Goldena?
Objętość = 2π * pole * (odl. śr masy od osi)
22 maj 19:48
Maciess: Nie znam tego twierdzenia wiec nie wiem czy można go tutaj użyć. A co powiesz o moim
rozwiązaniu? Czy jest metodycznie poprawne?
22 maj 19:52
jc: Maciess, sprawdź, czy Twoje rozumowanie byłoby słuszne dla koła stycznego do osi obrotu.
Wtedy powinno wyjść V=2π2R3.
22 maj 20:01
Maciess: Nie wiem czy dobrze korzystam z tego twierdzenia, ale za kazdym razem wychodzi (przybliżony)
wynik inny niz u mnie.
22 maj 20:22
Maciess: Czyli trzeba czekać aż przyjdzie pan Mariusz i zrobi całkami
22 maj 20:28
jc: | | 2 | |
R=5, a=3, T= |
| (R2−a2)3/2 = 128/3 |
| | 3 | |
V=2π(T + a*P), P= pole obciętego koła.
22 maj 20:39
jc: P=πR2 − pole wycinka + pole trójkąta
22 maj 20:45
Maciess: wiem, wiem
22 maj 20:49
jc: pole trójkąta = 12
pozostaje pole wycinka = R2 arctg 4/3 = 25*arctg 4/3
Podstawiasz i masz wynik.
22 maj 20:51
Maciess: zjadłeś π
22 maj 20:56
Maciess: | | 2537π+1728 | |
wyszło V=106 (znowu wujek wolfram) podstawiłem twoje T i pole wyszło mi |
| |
| | 144 | |
22 maj 21:01
Maciess: Jestem tylko ciekaw gdzie zrobiłem coś niepoprawnie matematycznie, bo rachunkowo raczej okej.
Podejrzewam, ze źle policzyłem wycinek kuli.
22 maj 21:05
Maciess: wziąłem z wikipedii wzór na wycinek kuli
| | 500π | | 52π | | 448π | |
Vnad OX= |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
juz nie wiem co w koncu jest dobrze
22 maj 21:20
jc: U mnie P jest polem wycinka koła, a nie objętością wycinka kuli.
22 maj 21:30
jc: Jaki masz wynik dla koła stycznego do osi?
22 maj 21:33
22 maj 22:03