trygonometria
kox: W prostokącie ABCD przekątne mają długość 8 cm i przecinają się pod kątek alfa, takim że cos α=
0,25
oblicz tangens kąta nachylenia AC do AB
22 maj 18:53
kox: mi tg wyszedł 3 √154 i 5 √154
ale nie wiem czy robie to dobrze
22 maj 19:08
Jolanta:

α czerwona kropka czarna kąt=90
0
1
2+e
2=4
2
e=
√15
22 maj 20:02
Mila:
α− kąt ostry
b
2=4
2+4
2−2*4*4cosα
b=2
√6
a=2
√10
| | 2√6 | | √3 | | √15 | |
tgβ= |
| = |
| = |
| |
| | 2√10 | | √5 | | 5 | |
22 maj 20:29
kox:

a czy nie będzie też takiego przypadku?
23 maj 19:11
kox: i wtedy mamy jeszcze tgβ=
√15/3

?
23 maj 19:12
Mila:
Jeżeli cosα>0 to kąt α − jest kątem ostrym.
23 maj 19:15
kox: ok thx
23 maj 19:33
Mila:
23 maj 20:02