Oblicz pochodną.
Karol : x(t)=2sin2δt δ=const.
Pochodna to 4δcos2δt
Nie wiem jak zostało to policzone, czy może ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak zostało to
obliczone?
22 maj 18:47
Jerzy:
To pochodna funkcji złożonej, gdzie funkcją zewnętrzną jest sin, a wewnętrzną funkcja liniowa y
=σt.
22 maj 18:51
Karol : Czyli 2cos2δt*2δt=4δcos2δt Dzięki, teraz już rozumiem, tylko skąd wzięło się δ przy 4, skoro
pochodna z funkcji liniowej np. 2x to 2.
22 maj 19:54
Jerzy:
Może cię nieco zmyliłem,funkcja wewnętrzna to: y =2σt i jej pochodna y’ = 2σ
22 maj 21:47
janek191:
x '(t) =2 cos 2δt *( 2δ t) ' = 2δ*2 cos 2δt = 4δ cos 2δt
22 maj 21:49
daras: | dx | | d | | d | |
| = 2 |
| (sin2δt)=2cos2δt |
| (2δt)= 4δtcos2δt |
| dt | | dt | | dt | |
22 maj 22:49