Wielomiany.
Kamila: Wyznacz te wartości parametru m i n, dla których wielomian
W(x) = x4+ (m +n)X3 + (m − n)x2 + 6x
jest podzielny przez wielomian
Q(x) = x3 + 3x2 + 2x
20 lut 19:19
Julek:
Q(x) = x(x
2 + 3x + 2)
Δ = 9 − 8 = 1
2
Sprawdź dla jakich parametrów
m wielomian spełnia warunki :
W(−1) = 0
W(0) = 0
W(−2) = 0
Pozdrawiam
20 lut 19:30
Kamila: Wychodzi mi tak:
W(−1) = −n − 5
W(0) = 0
W(−2) = − 4m − 12n − 4
Znając życie się gdzieś pomyliłam. I co z parametrem n?
20 lut 19:52
Kamila: n= −5
m= 14 ?
20 lut 20:05
Julek: W(−1) = 1−(m +n) + (m − n) − 6 = − 2n − 5
W(0) = 0
W(−2) = 16 − 8(m+n) + 4(m−n) − 12 = 4 − 8m − 8n + 4m − 4n
4(1−m−n) = 0
21 lut 03:34