ujemny tangens
Nikto0: Proszę o pomoc Ile to jest w stopniach tg=−1/2
22 maj 16:15
trubadur: 153,4349° + k*180°
22 maj 16:17
Jerzy: Popraw zapis,a potem weź kalkulator z funkcjami arc.
22 maj 16:18
Nikto0: jak to wyliczyłeś?
22 maj 16:18
Nikto0: nie da się bez funkcji arc?
22 maj 16:22
Mariusz:
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego
Scałkujmy obustronnie
| | 1 | | (−1)n | |
∫ |
| dx=∑n=0∞ |
| x2n+1 |
| | 1−(−x2) | | 2n+1 | |
Tutaj akurat nie ma potrzeby wyznaczania stałej ale czasem jest to przydatne
22 maj 16:58
Scyzoryk: Da sie .
tgα= 0,5 to α≈27o
tg(180−27o)=−tgα
stad α≈153o+kπ bo okres zasadniczy tangensa to π
jesli chcesz dokladny kąt to tablice matematyczne i wziac poprawke
22 maj 17:04
Scyzoryk: Do ktorej ty klasy chodzisz?
22 maj 17:08
Jerzy:
@Scyzoryk....jak obliczyłeś, że α ≈ 27o ?
22 maj 17:10
6latek: Juz mi ktos weszedl na komputer
Jerzy zobaczylem tutaj na tablice
tgα= 05095 α=27o
tg26o30'= 0,4986 i wziac poprawke z tablic
22 maj 17:18
Jerzy:
Autor pytał jak obliczyć,a nie znaleźć w tablicach
22 maj 17:45
daras: α= −26o33'54''
22 maj 23:13
Adiseeker: daras

Ty to jednak kozak jesteś! Kiedy jakieś piwko?
23 maj 10:27
Nikto0:
Dzięki.
23 maj 15:39
ite: @Nikto0 to miało być rozwiązanie na poziomie szkoły średniej?
23 maj 15:42
daras: @Adiseeker zerowe szanse, nie lubię wulgaryzmów
23 maj 17:23