Ciągi
Magda: X−1 2x x+1
Tworza ciąg geometryczny. Oblicz x
Będę wdzięczna
22 maj 13:02
Leszek: a22 = a1 *a3 ⇒ (2x)2 = (x−1)(x+1)
22 maj 13:53
ite: A nie trzeba rozwiązać trzech równań? Z treści nie wynika, że te wyrażenia tworzą ciąg
geometryczny akurat w takiej kolejności?
22 maj 14:08
6latek: ite dzien dobry
W kilku zbiorach zadan tak wlasnie jest i rozwiazuja tak jakby te wyrazy byly 3 poczatkowe
Wlasnie sprawdzalem niedawno
22 maj 17:10
iteRacj@:
Wg mnie również (x+1)2 = (x−1)(2x) oraz (x−1)2 = (x+1)(2x) i wtedy istnieją rozwiązania.
Równanie 13:53 nie ma rozwiązań rzeczywistych.
Ale niech kolega Leszek wesprze nas tu wiedzą i autorytetem.
22 maj 18:57
Jerzy:
Zazwyczaj są to kolejne wyrazy ciągu.
22 maj 19:35
iteRacj@: A może tutaj autorowi zadania chodziło o to, żeby zauważyć, że to nie muszą być wyrazy kolejne?
I wtedy istnieją cztery rozwiązania.
Zresztą nie wiadomo, czy treść jest przepisana dokładnie.
22 maj 23:22
6latek: Jakie to bylyby rozwiazania ?
23 maj 11:01
ICSP: x = −2 − √5
x = −2 + √5
x = 2 + √5
x = 2 − √5
23 maj 11:10
PW: Magda nie odzywa się, więc pozwolę sobie wyliczyć jak dojść do wyników
ICSP wedle
uwagi
iteR@cji z 18:57 .
loczyn wyrazów skrajnych jest równy kwadratowi wyrazu środkowego.
Sprawdzamy możliwe wersje:
1. wyrazem środkowym jest (2x)
(x−1)(x+1) = (2x)
2
x*2−1 = 4x
2
−1=3x
2
− niemożliwe, liczby brane w kolejności podanej w treści zadania nie tworzą ciągu
geometrycznego.
2. wyrazem środkowym jest (x+1)
(2x)(x−1) = (x+1)
2
2x
2−2x = x
2+2x+1
x
2−4x−1=0
Δ=20,
√Δ=2
√5
| | 4−2√5 | |
x = |
| = 2 − √5 lub x = 2 + √5 |
| | 2 | |
3. wyrazem środkowym jest (x−1)
(2x)(x+1) = (x−1)
2
2x
2+2x = x
2−2x+1
x
2+4x−1 = 0
Rozwiązaniami tego równania są
x = −2−
√5 lub x = −2+
√5
23 maj 18:36
Leszek: Jezeli nie bylyby to trzy kolejne wyrazy ciagu geometrycznego to tak postawione
zadanie nie da sie rozwiazac , bo np. a1 = x−1 , a7 = 2x , a13 = x+1 lub
a5 = x−1 , a10 = 2x ,a20 = x+1 i.t.d..........
23 maj 19:06