X z ilości paczek
Marek: Hej, pytanie mam
Jeśli zakładając, że mam odebranych 95 paczek a nie udało mi się dostarczyć 23
paczek co daje mi 19,49%
To ile paczek muszę jeszcze wysłać aby % spadł do 11?
22 maj 10:36
Marek: chodzi o to jak wygląda to działanie
22 maj 10:37
Jerzy:
A co to jest 19,49 % ?
22 maj 10:38
Marek: inaczej.
Wysłałem paczek łącznie 118. z czego 23 zwrócone.
czyli 23 paczki stanowią 19,49% ze 118 paczek
Ile paczek muszę jeszcze wysłać, aby procent odbieralności wynosił 11%
22 maj 10:40
Jerzy:
Jeśli założymy,że dodatkowe paczki wszystkie zostaną odebrane, to:
| 23 | |
| = 0,11 , co daje około 91 paczek |
| 118 +x | |
22 maj 10:46
Marek: Dziękuję

a jesteśmy jakoś w stanie dać to w 1 kolumnie, żeby łatwiej było to podstawić pod
excela?
22 maj 10:52
wredulus_pospolitus:
=ZAOKR.W.GÓRĘ(23/0,11 ; 0)
22 maj 10:58
wredulus_pospolitus:
ewentualnie:
=ZAOKR.W.GÓRĘ(A2/A3;0)
Gdzie:
A2 −−−− komórka w której wpisujesz liczbę zwróconych paczek
A3 −−−− jaki procent paczek ma być oznaczonych jako zwrócone
22 maj 10:59
Marek: DZIĘKI !
22 maj 11:10