lolipop: Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznych wiedząc, że
ctgα=1/2
17 lis 19:17
17 lis 19:29
Mycha: napisze Ci zaleznosci z ktorych powinnas(powinienes) to wyliczyc
ctgα=1/tgα
a kolejne to uklad rownan
tgα=sinα/cosα
sin2α+cosα=1
17 lis 19:36
Mycha: oczywiscie tam powinno byc cos
2α

sprobuj sam obliczyc
17 lis 19:37
lolipop: no własnie próbowałam i nic nie wiem jak
17 lis 19:39
Mycha: tgα=2
2=sinα/cosα ⇒sinα=2cosα
sin2α+cos2α=1
4cos2α+cos2α=1
cos2α=1/5
cosα=1/5 lub cosα= -1/5
sinαα=2/5 lub sinα= -2/5
17 lis 20:05