losy
6latek: W loterii jest 110 losow w tym 2 wygrywajace
Ile losow wygrywajacych nalezy dorzucic aby
| 1 | |
a)prawdopodobienstwo wyciagniecia losu wygrywajacego bylo rowne |
| |
| 5 | |
22 maj 10:21
6latek: | n | |
Mysle ze tutaj za bardzo z tego wzoru p= |
| nie skorzystamy bo nie znamy n i N wiec chyba |
| N | |
trzeba bedzie kombinowac
22 maj 10:25
Jerzy:
Cześć
| 2 | |
Przed dorzuceniem: P(A) = |
| |
| 110 | |
x − ilość dorzuconych wygrywających
| 2 + x | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| |
| 110 + x | | 5 | |
22 maj 10:29
6latek: Witam
A przed chwila wlasnie o tym pomyslalem . Dziekuje
22 maj 10:31