W czworokącie ABCD
geo: W czworokącie wypukłym ABCD punkty MN są środkami przekątnych
Idpowoednio AC i BD a punkty P i Q środkami boków odpowoednio AB i CD.
Udowodnij, że odcinki MN i PQ są prostopadłe wtedy i tylko wtedy gdy BC= AD
Wiem że trzeba wykorzystać że iloczym skalarny wektorów MB i PQ to 0 ale nwm
jak wyznaczyć PQ (w podr jest że PQ=1/2 (AD+BC))
21 maj 23:18
Adamm:

Środek ustalam w punkcie A.
21 maj 23:40
Adamm:
| | 1 | |
NM•PQ = |
| (D+B−C)•(D+C−B) |
| | 4 | |
(D+B−C)•(D+C−B) = (D+BC)•(D−BC) = |D|
2−|BC|
2 = 0
⇔ |D| = |BC|
czyli |AD| = |BC|
21 maj 23:47