Trudne...
Nita: Mam zadanie ale jest związane z chemią :
Ile gramów 15−procentowego kwasu solnego i ile gramów 30−procentowego kwasu solnego należy
zmieszać, aby otrzymać 18 gramów roztworu 20− procentowego kwasu solnego?
20 lut 18:59
tim: 15%x + 30%y = 20%(x + y)
x + y = 18
x − ilość 15% kwasu
y − ilość 30% kwasu
20 lut 19:01
Godzio:
15%x + 30%y = 18 * 20%
x+y = 18
15x + 30y = 360
15x + 15y = 270
15y = 90
y = 6 g
x = 12g
jak chcesz chemicznie to pisz
20 lut 19:02
kajko: 
ok
i jest matematycznie
20 lut 19:04
Nita: nie

to na matematykę

dziękuję
20 lut 19:06
Nita: a można to jakoś rozpisać?
Bo w sumie nie wiem jak się to wzięło − chodzi mi o to od
15x + 30y = 360
20 lut 19:10
Godzio: pomnożyłem przez 100 żeby pozbyć się %
20 lut 19:11
tim: 15%x + 30%y = 18 * 20%
15x + 30y = 360
20 lut 19:12
Godzio: ale mozna bylo na 15 podzielic jeszcze
20 lut 19:12
Nita: to wiem − chodzi mi konkretnie o
15x + 30y = 360
15x + 15y = 270
15y = 90
Nie wiem jak to wyszło
20 lut 19:14
Godzio: 2 równanie pomnożyłem przez 15
15x + 30y = 360
15x + 15y = 270 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
15y = 90
y = 6
20 lut 19:15
Nita: Acha to już rozumiem . Dzięki wielkie
20 lut 19:15
Mateusz: Jest chemicznie korzysta sie tu z reguły mieszania roztworów o roznych stężeniach a*A+ b*B =
(a+b)*C
a− jednostak masowa lub objętosciowa roztworu o stężeniu A
b−jednostka wagowa lub objętosciowa roztworu o stężeniu B
C −stężenie nowego roztworu
z tej reguły wynika tzw krzyz stężeń mozesz o nim na necie poczytac
To mnozna tez stosowac w odniesieniu stężenia molowego tylko pamiętamy wtedy że mamy do
czynienia z objątosciamo roztworów bo
stężenie molowe podaje liczbe moli substancji rozpuszczonej w 1 dm
3 roztworu a stężenie
procentowe liczbę g substancji rozpuszczonej w 100g H
2O
| | ms | |
To zadanie mozna by było rozwiązac za pomocą ci znanego wzroru z chemii C% = |
| *100% |
| | mr | |
ale byłoby trudno dlatego ta reguła najlepiej sie do tego nadaje
20 lut 19:16