Rachunek Różniczkowy
Arce: czy ktoś umie zrobi ten przykład metodą przewidywania ?
y''+y=2xsinx
21 maj 20:46
nowak: potrafi
21 maj 21:16
ABC:
spróbuj postaci:
y=x(ax+b)sinx+x(cx+d)cosx
po zróżniczkowaniu i podstawieniu powinno dość ładnie wyjść (układ czterech równań)
21 maj 21:34
Arce: Problem w tym że próbuję cały czas tego i dochodzę do takiego momentu
...
Po tych wszystkich operacjach i uproszczeniach
−2Ax*sinx+2Cxcosx+Acosx+Csinx−Bsinx+Dcosx=xcosx
21 maj 21:41
Arce: I w sumie nie wiem jak mam przyrównać
21 maj 21:42
ABC:
przeliczyłem i wychodzi ładne rozwiązanie szczególne
| | 1 | | 1 | |
y= |
| x sinx − |
| x2 cosx |
| | 2 | | 2 | |
ale tych przydługich rachunków nie będę wpisywać
21 maj 21:48
Mariusz:
y
j = C
1cos(x)+C
2sin(x)
y
s=x((Ax+B)cos(x)+(Cx+D)sin(x))
y
s=(Ax
2+Bx)cos(x)+(Cx
2+Dx)sin(x)
y
s'=(2Ax+B)cos(x)+(−Ax
2−Bx)sin(x)+(2Cx+D)sin(x)+(Cx
2+Dx)cos(x)
y
s'=(Cx
2+(2A+D)x+B)cos(x)+(−Ax
2+(2C−B)x+D)sin(x)
y
s''=(2Cx+(2A+D))cos(x)+(−Cx
2+(−2A−D)x−B)sin(x)+(−2Ax+(2C−B))sin(x)+(−Ax
2+(2C−B)x+D)cos(x)
y
s''=(−Ax
2+(4C−B)x+(2A+2D))cos(x)+(−Cx
2+(−4A−D)x+2C−2B)sin(x)
y
s''+y
s=(4Cx+(2A+2D))cos(x)+(−4A+(2C−2B))sin(x)
D=−A
C=B
4C=0
−4A=2
B=0
C=0
| | 1 | | 1 | |
ys=− |
| x2cos(x)+ |
| xsin(x) |
| | 2 | | 2 | |
y = y
j + y
s
| | 1 | | 1 | |
y = C1cos(x) + C2sin(x) − |
| x2cos(x) + |
| xsin(x) |
| | 2 | | 2 | |
21 maj 22:25
ABC:
bardzo ładnie Mariusz
21 maj 22:27
Mariusz:
Ja pisałem to zanim wysłałeś swoją odpowiedź
ale gdzieś się pomyliłem w rachunkach i liczyłem dwa razy
21 maj 22:32
jc: Może lepiej użyć liczb zespolonych?
y=(ax
2 + bx)e
ix
y''+y = [2a + 2(2ax+b)i] e
ix = xe
ix
4ai =1, a+bi=0, a=1/(4i), b= 1/4
| | x+x2i | |
Dla ... = e−ix mamy sprzężenie y= |
| e−ix |
| | 4 | |
| | eix − e−ix | |
Dlatego dla ...=2 sin x = |
| mamy |
| | i | |
| | 1 | |
y = |
| (x sin x − x2 cos x) |
| | 2 | |
21 maj 22:46
Mariusz:
Oto sposób zbliżony do metody przewidywania
ale nie wymagający zgadywania
y''+y=2xsinx
Skorzystajmy ze wzoru na transformatę pochodnej i z rożniczkowania obrazu
(Wzór na transformatę pochodnej można wyprowadzić stosując całkowanie przez części
a rożniczkowanie obrazu można wyprowadzić stosując różniczkowanie pod znakiem całki
Leibniza)
| | d | | 1 | |
(s2Y(s)−sC2−C1)+Y(s)=−2 |
| ( |
| ) |
| | ds | | s2+1 | |
| | 0*(s2+1)−2s*1 | |
(s2+1)Y(s)=sC2+C1=−2 |
| |
| | (s2+1)2 | |
| | 4s | |
(s2+1)Y(s)=sC2+C1= |
| |
| | (s2+1)2 | |
| | s | | 1 | | 4s | |
Y(s)=C2 |
| +C1 |
| + |
| |
| | s2+1 | | s2+1 | | (s2+1)3 | |
Zastosujmy teraz twierdzenie Borela o splocie
∫
0tcos(u)sin(t−u)du
sin(A+B)=sin(A)cos(B)+cos(A)sin(B)
sin(A−B)=sin(A)cos(B)−cos(A)sin(B)
sin(A+B) − sin(A−B) = 2cos(A)sin(B)
| 1 | |
| ∫0t(sin(t)−sin(2u−t))du |
| 2 | |
| 1 | | 1 | |
| (usin(t)+ |
| cos(2u−t))|0t |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ((tsin(t)+ |
| cos(t))−(0+ |
| cos(−t))) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
∫0t( |
| usin(u)sin(t−u))du |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| ∫0tusin(u)sin(t−u)du |
| | 2 | |
cos(A+B)=cos(A)cos(B)−sin(A)sin(B)
cos(A−B)=cos(A)cos(B)+sin(A)sin(B)
cos(A−B) − cos(A+B) = 2sin(A)sin(B)
| 1 | |
| ∫0tu(cos(2u−t)−cos(t))du |
| 4 | |
| 1 | | 1 | |
| ∫0tucos(2u−t)du− |
| ∫0tucos(t)du |
| 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ucos(2u−t)du= |
| usin(2u−t)+ |
| ∫(−sin(2u−t))du |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ucos(2u−t)du= |
| usin(2u−t)+ |
| cos(2u−t) |
| | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| (2usin(2u−t)+cos(2u−t))|0t− |
| u2cos(t)|0t |
| 16 | | 8 | |
| 1 | | 1 | |
| ((2tsin(t)+cos(t))−(0+cos(−t)))− |
| (t2cos(t)−0) |
| 16 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| tsin(t)− |
| t2cos(t) |
| | 8 | | 8 | |
| | 4 | | 4 | |
y = C2cos(x)+C1sin(x)+ |
| xsin(x)− |
| x2cos(x) |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
y = C2cos(x)+C1sin(x)+ |
| xsin(x)− |
| x2cos(x) |
| | 2 | | 2 | |
21 maj 23:18
jc: Można wykorzystać rozkład na ułamki proste.
| 4s | | 1 | | i | | i | | 2 | | 2 | |
| = |
| ( |
| − |
| − |
| − |
| ) |
| (1+s2)3 | | 4 | | (s+i)2 | | (s−i)2 | | (s+i)3 | | (s−i)3 | |
| | 1 | | 1 | |
y= |
| (ixe−ix − ixeix − x2e−ix − x2e−ix) = |
| (x sin x − x2 cos x) |
| | 4 | | 2 | |
22 maj 00:25
jc: Łatwa do zauważenia i poprawy literówka.
22 maj 00:30
Mariusz:
Z użyciem zespolonych tak by było
Przekształcenie Laplace ma podobne zastosowanie co przewidywanie
Oczywiście do znajdowania całki szczególnej równania niejednorodnego
dobrze sprawdza się uzmiennianie stałych
22 maj 00:41
trubadur: mysle ze pomocne w rozwiazaniu tego zadaniu bylyby szeregi taylora a takze zastosowanie
poczwornej macieży
22 maj 08:50
Arce: Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi
22 maj 21:42