3dx | ||
( górny indeks 0 dolny −1 ) | ||
4x2+4x−3 |
dx | ||
Obliczam całkę nieoznaczoną 3(CAŁKA) | ||
4x2+4x−3 |
−3 | 3 | 3 | 1 | |||||
Po obliczeniu całki jest ona równa | ln|x+ | | + | ln|x− | | + C | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
3dx | −3 | 3 | ||||
( górny indeks 0 dolny −1 ) | = [ | ln|x+ | | + | |||
4x2+4x−3 | 2 | 2 |
3 | 1 | |||
ln|x− | | ]0 (dolny index −1) | |||
2 | 2 |
−3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 | ||||||||
ln( | ) + | ln( | ) + | ln( | ) + | ln( | ) | ||||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
6 | 1 | 1 | |||
ln( | ) = 3ln( | ) | |||
2 | 2 | 2 |
3 | 1 | |||
Wynik w książce to: | ln( | ) | ||
8 | 9 |
3 | 1 | 1 | 3 | |||||
= | ∫( | − | ) dx = | (ln(1−2x) − ln(3+2x) ) | ||||
4 | 2x−1 | 2x+3 | 8 |
3 | 3 | |||
całka = | (ln 1 − ln 3 − ln 3 + ln 1) = − | ln 3 | ||
8 | 4 |
3 | 3 | 3 | 1 | |||||
Powinna wyjść ona − | ln|x+ | | + | ln|x− | | + C | ||||
8 | 2 | 8 | 2 |
3 | ||
Wszysto fajnie bo wychodzi to | , ale po daniu tej całki nieoznaczonej do | |
4x2+4x−3 |
3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | |||||||
∫[ − | ln|0+ | | + | ln|0 − | | ] − [− | ln|−1+ | | + | ||||||
8 | 2 | 8 | 2 | 8 | 2 |
3 | 1 | |||
ln|−1− | | ] = | |||
8 | 2 |
6 | 3 | 6 | 1 | |||||
= − | ln | + | ln | |||||
8 | 2 | 8 | 2 |
3 | 1 | |||
Czyli | ln | |||
4 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |