Cykle permutacji
Wanda Tomor: Oblicz w S9 ((13245678)(185)(158)(56789)(157)(46))131
Mam tak
((13245678)(185)(158)(56789)(157)(46))131 = ((17)(248965173))131
((17)(248965173))131 = ((248965173))131
((248965173))131 = ((248965173))5
((248965173))5 = (651732489)
(651732489) = (173248965)
Jest dobrze?
21 maj 20:26
Adamm:
pytanie jest takie
jak składamy u ciebie permutacje
tak jak funkcje, czy bardziej w duchu teorii grup?
21 maj 20:34
Wanda Tomor: Poruszaliśmy ten temat na zajęciach z teorii grup. Trzeba je zapisywać w
postaci iloczynu cykli rozłącznych
21 maj 20:39
Adamm:
nie takie było moje pytanie...
21 maj 20:44
21 maj 21:11
Adamm:
czy w duchu teorii grup
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 3 6 2 4 1 8 9 5 7 | |
| |
(13245678)(185)(158)(56789)(157)(46) = | = |
| | |
= (132685)(79)
[(132685)(79)]
131 = (132685)
131(79)
131 =
= (132685)
131−6*21(79)
131−2*65 = (132685)
5*(79) =
= (586231)(79)
21 maj 22:12