Mila:
A=(1,4) nie należy do wykresu hiperboli
1) jedna styczna to x=1
2)
Nie znamy punktu styczności P=(x
0,y
0)
równanie stycznej do hiperboli: 4x
2−y
2=4 /:4
==================−
równanie stycznej w punkcie P=(x0,y0) należącym do hiperboli
Dla A=(1,4) mamy:
x
0−y
0=1⇔x
0−1=y
0
P(x
0,y
0)∊hiperboli to spełnia jej równanie
4x
02−y
02=4⇔4x
02−(x
0−1)
2=4⇔
3x
02+2x
0−5=0
Δ=64
| −2−8 | | −2+8 | |
x0= |
| lub x0= |
| |
| 6 | | 6 | |
| 5 | | 8 | |
P1=(− |
| ,− |
| , P2=(1,0) |
| 3 | | 3 | |
Równania:
s1: 5x−2y+3=0
s2: 1x=1
==================