zadanie z geometrii
kuba: W trapezoidzie połączono środki boków otrzymując czworokąt KLMN.
a) Udowodnij, że czworokąt KLMN jest równoległobokiem.
b) Oblicz pole czworokąta KLMN, wiedząc, że przekątne trapezoidu przecinają się pod kątem 30∘,
a jego pole jest równe 24cm2
21 maj 20:15
janek191:
a) Tw. Talesa
21 maj 20:18
Mila:

b) P
ABCD=24 cm
2
| | 1 | |
1) ΔNMD∼ΔACD w skali k= |
| ⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PKLMN=24−( |
| PΔACD+ |
| PΔACB+ |
| PDBC+ |
| PABD)= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
===================
21 maj 22:31