Algebra równanie w pierścieniu reszt modulo
Wanda Tomor: W pierścieniu reszt modulo Z7 rozwiąż równanie x4+4x3+x+3=0
21 maj 19:07
Adamm:
podstaw, zobacz
21 maj 19:08
Wanda Tomor: Czy mogę prosić o kilka podstawień żeby zrozumieć zasadę działania?
21 maj 19:54
Adamm: eee
21 maj 19:54
Adamm:
x = 1
14+4*14+1+3 = 9 = 2
21 maj 19:55
Wanda Tomor: Dla 0, 3 ≠ 0 (X) − sprzeczne
Dla 1 1+4+1+3=9 mod 7 = 2 −> 2 ≠ 0 (X)
Dla 2 16+32+2+3 = 50 mod 7 −> 1 ≠ 0 (X)
Dla 3 81+108+3+3 = 195 mod 7 −> 6 ≠ 0 (X)
Dla 4 519 mod 7 −> 1 ≠ 0 (X)
Dla 5 1113 mod 7 ≠ 0 (X)
Dla 6 2169 mod 7 ≠ 0 (X)
Równanie nie ma rozwiązań
Good?
21 maj 20:09