Oblicz granicę
Nick: Oblicz granicę : 1n n√n!
21 maj 18:48
21 maj 18:54
ICSP: | | 1 | |
an = |
| n√n! = n√ n! / nn = e (1/n) ln(n!/nn) = ebn |
| | n | |
| | 1 | | n! | | 1 | | 1 | | 2 | | n − 1 | |
bn = |
| ln( |
| ) = |
| [ ln( |
| ) + ln( |
| ) + ... + ln( |
| ) ] |
| | n | | nn | | n | | n | | n | | n | |
→
→ ∫
01 ln(x) dx = −1
wiec ostatecznie
lim a
n = e
−1
21 maj 18:54
Nick: Wielkie dzięki
21 maj 18:59
jc: Pierwiastek + 3 ciągi.
21 maj 19:08
Nick:
n
n√n! ~ −
e
Skąd to wziąłes?
21 maj 20:16
Adamm:
więc
może to trochę 'na odwrót', bo z tego co pamiętam to chyba najpierw wyprowadza się
| | n | |
to że n√n! ~ |
| , ale łatwiej jest bezpośrednio ze wzoru Stirlinga |
| | e | |
21 maj 20:32
jc: a
n = (1+1/n)
n < e < b
n = (1+1/n)
n+1
| | nn | |
en−1 > a1a2...an−1 = |
| |
| | n! | |
| | nn+1 | |
en−1 < b1b2...bn−1 = |
| |
| | n! | |
21 maj 20:37
jc: Może trudniej, ale za to elementarnie.
21 maj 20:38
Nick: @Adamm
A co się stało z √2πn?
21 maj 20:55
jc: Nie ma znaczenia. Liczysz przecież pierwiastek n tego stopnia.
Wspomniany czynnik →1.
21 maj 20:57
Nick: Już rozumiem wszystko

Wielkie dzięki
21 maj 21:00