ICSP: |AC| = 2
√61
| | 1 | |
P = |
| * |AC| * hB = 61 ⇒ hb = √61 |
| | 2 | |
Oznacza to dokładnie tyle, że wysokość trójkąta opuszczona na przeciwprostokątną jest
równa promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie. Oznacza to, że
wysokość opuszczona z wierzchołka B przechodzi przez środek przeciwprostokątnej.
Równanie okręgu opisanego na trójkącie : (x + 2)
2 + y
2 = 61
| | −5 | |
Współczynnik kierunkowy prostej aAC = |
| |
| | 6 | |
Równanie prostej prostopadłej do prostej AC i przechodzącej przez środek okręgu :
Współrzędne punktu B można otrzymać rozwiązując układ równań :
(x + 2)
2 + y
2 = 61
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
B(−7 , −6) , B(3 , 6)