Algebra - gdzie się mylę?
Trololo: Dwie liczby A i b spełniają warunek:
a/b + a = b/a + b
Oblicz 1/a + 1/b.
Jeżeli zamieni się miejscami b z ulamkiem to a/b − b/a = b −a. Czy z tego nie wynika że
B=a/b i a = b/a? Wytłumaczy ktoś dlaczego to błąd?
21 maj 16:02
jc: Jeśli a=b, to 1/a+1/b może przyjmować dowolną wartość ≠ 0.
Jeśli a≠b, to 1/a+1/b=−1.
21 maj 16:09
Trololo: Tak,taka jest odpowiedź. A może potrafisz mi wytłumaczyć dlaczego mając a/b−b/a=b−a nie
powinnam twierdzić że a/b=b oraz b/a=a?
21 maj 16:22
jc: A dlaczego twierdzisz, że tak jest?
21 maj 16:51
Mila:
1) a≠0 i b≠0
a
2−b
2=ab*(b−a)
(a−b)*(a+b)−ab*(b−a)=0
(a−b)*[a+b+ab]=0
lub
dla a≠b :
| | 1 | | 1 | |
a+b=−ab /:(ab)⇔ |
| + |
| =−1 |
| | b | | a | |
21 maj 19:00