parabola i okrąg
basted: Dana jest parabola P:y2=8x oraz okrąg O:x2+y2=9. Znaleźć równania styznych do paraboli
prostej przechodzącej przez punkty przecięcia tych linii
21 maj 16:01
ite: Czy drugie zdanie polecenia jest dobrze przepisane?
21 maj 16:32
basted: "Znaleźć równania stycznych do paraboli prostej przechodzącej przez punkty przecięcia tych
linii"
Jedyny błąd to napisalem styznych zamiast stycznych ale tak to dobrze
21 maj 16:36
basted: Mi sie wydaje że chodzilo o znalezienie równania prostej przechodzącej przez pkt przecięcia
21 maj 16:39
ite:

poddaję się, bo nie rozumiem tego polecenia : (
21 maj 16:51
basted: Chyba trzeba znaleźć równanie prostej która przechodzi przez te 2 pkt w ktorych przecina się
parabola z okręgiem
21 maj 16:56
basted: A tak wgl to jak się tutaj rysuje takie wykresy
21 maj 16:59
basted: Chyba mam, zrobilem układ równań i wyszły mi 2 pkt przecięcia, A(1,2√2) B(1,−2√2) i prosta
będzie pionowa więc równanie prostej przechodzącej przez te pkt bd miała postać: x=1
21 maj 17:51
janek191:

y
2 = 8 x
x
2 + y
2 = 9
więc
x = 1
y = 2
√2 lub y = − 2
√2
Punkty przecięcia krzywych:
A = ( 1 , 2
√2)
B = ( 1 , − 2
√2)
y =
√ 8 x = 2
√2 √x
a =
√2
y =
√2 x + b
2
√2 =
√2*1 + b ⇒ b =
√2
y =
√2 x +
√2
==============
Dokończ
21 maj 17:52
janek191:
Znajdź równanie drugiej prostej stycznej do paraboli w punkcie B.
21 maj 17:54
Satan: basted, mała uwaga. Prosta jest styczna do wykresu funkcji tylko wtedy, gdy ma dokładnie jeden
punkt wspólny z ową funkcją. A to znaczy, że prosta x = 1 na pewno nie będzie styczna do
funkcji.
21 maj 17:57
janek191:

y = − 2
√2 √x
y ' = −
√2x
a
1 = −
√2
y = −
√2 x + b
−2
√2 = −
√2 + b ⇒ b = −
√2
y = −
√2 x −
√2
===============
21 maj 18:01
Jerzy:
17:57 .... pewnie miałeś na myśli: „ ma jeden punkt wspólny z wykresem funkcji” , ale to
nieprawda.
21 maj 18:05
janek191:
Pewnie było takie polecenie:
Znajdź równania stycznych do paraboli przechodzących przez punkty przecięcia tych linii.
21 maj 18:08
basted: janek, możesz mi napisać co trzeba liczyc

od momentu gdzie nam się zgadza czyli tam gdzie
jest pkt A i B, chodzi mi abyś trochę wyjaśnił jak obliczyłeś te 2 równania, bo do momentu
wyznaczenia A i B to wiem, a na samych wynikach to trochę ciężko
21 maj 18:10
janek191:
y2 = 8 x ⇒ y = 2√2√ x lub y = −2√2√ x
Liczymy pochodną funkcji
y ' = √2x
a = y '(1) = √2 − współczynnik kierunkowy stycznej do paraboli w punkcie A
y = √2 x + b równanie dowolnej prostej
Ma przechodzić przez A, więc
2√2 = √2*1 + b ⇒ b = √2
Równanie prostej stycznej do danej paraboli w punkcie A
y = √2 x + √2
================
Analogicznie dot punkty B
21 maj 18:17