`
asd: Jaki warunek musi spełniać parametr p, żeby dany układ był układem Cramera?:
x−y+3z=1
2x+3y+z=2
4x+6y+pz=−2
Podaj rozwiązanie układu dla wartości parametru p=3
Rozwiązać zadanie umiem, gdy podstawię za p=3, jednak nie rozumiem pierwszej części zadania.
21 maj 15:27
6latek: Wykladnik W≠0
21 maj 15:41
asd: W sensie wyznacznik, tak?
21 maj 15:53
Satan: Tak. Wzory Cramera działają wtedy, gdy mamy dokładnie jedno rozwiązanie. Więc wszystkie trzy
równania muszą być liniowo niezależne, stąd wyznacznik musi być niezerowy.
21 maj 16:17
Mariusz:
Twierdzeniem Kroneckera Capellego sprawdza się czy układ równań liniowych nie jest sprzeczny
Jeśli układ nie jest sprzeczny to można go sprowadzić do układu Cramera
A poza tym tak jak Satan napisał
22 maj 19:47