matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie pęku prostych
Pati:
napisz równanie pęku prostych o wspólnym wierzchołku w punkcie P (a,b) gdzie a= log
√
3
27,
n−3
b= lim(1+
)
3
4+2n
20 lut 18:24
Basia:
log
√
3
27=a ⇔ (
√
3
)
a
=27 (3
1/2
)
a
= 3
3
3
a/2
=3
3
a
2
=3
a=6
1−0
b = lim
n→+
∞
(1+U{1−
3
n
}{
4
n
+2)
3
= (1+
)
3
= (1+
1
2
)
3
=
0+2
(
3
2
)
3
=
27
8
P(6;
27
8
) y=Ax+B
27
8
=6A+B B =
27
8
−6A każda prosta o równaniu y=Ax+
27
8
−A gdzie A∊R oraz prosta x=6
20 lut 18:41