worki i kule
6latek: W dwoch workach byly kule w roznych kolorach
W obu bylo po tyle samo kul i liczba zielonych kul w obu workach byla taka sama
Kule z obu workow wrzucono do jednego worka .
Czy to prawda ze prawdopodobienstwo wylosowania jednej zielonej kuli jest teraz dwa razy
wieksze nic prawdopodobienstwo wylosowania zielonej kuli z jednego worka przed polaczeniem
kul
Wybierz odpowiedz TAK lub NIE oraz jej uzasadnienie
A− zielonych kul jest teraz dwa razy wiecej
B− liczba wszystkich kul zwiekszyla sie dwukrotnie
C− nie zmienila sie roznica miedzy liczba kul zielonych i innych niz zielone
D− nie zmienil sie stosunek liczby zielonych kul do liczby wszystkich kul
Wedlug mnie odp NIE i uzasadnienie D
21 maj 13:45
Jerzy:
Cześć

x − ilość zielonych w worku
n + x − wszystkie kule w worku
Po wsypaniu do jednego worka:
2x − ilość zielonych
2(n + x) − wszystkie
| | 2x | | x | |
P(B) = |
| = |
| = P(A) |
| | 2(n+ x) | | n+x | |
21 maj 13:52
6latek: Czesc

dzieki . Jedyny dzial ktorego nie trawie . zaczynam wiec od 7 klasy
21 maj 13:56
Jerzy:
Nie jest aż taki straszny. Zacznij od wyższego poziomu
21 maj 13:58