homograficzna
patt: | | ax+b | |
funkcja przedstawiona na rysunku jest określona wzorem y= |
| |
| | x+c | |
znajdź wartość wspólczynników a,b,c
asymptoty pionowa p= −3 pozioma q=−2 i punkt należący do wykresu A(−4,−3)
wyznaczyłem c z racji że x+c≠0
więc c wyszło 3 i dalej kombinuje i niestety nic mi się z odpowiedziami nie zgadza
robie tak z kanonicznej
| | a | |
−3= |
| −2 i a =1 i to juz jest źle w odpowiedzi jest 2 |
| | −4+3 | |
| | a | |
potem probowałem ze wzou na asymptoty y= |
| i tu już kompletne głupoty pomoże ktoś ? |
| | c | |
21 maj 10:50
patt:
21 maj 11:07
patt: rysunek bardzo brzydki ale nie opanowalem tego i mysle moze zmieniam niewlasciwie znak przy "p"
?
21 maj 11:08
ICSP: | | a | |
" −3 = |
| − 2" |
| | −4 + 3 | |
Wyparowało b oraz nagle pojawiła się −2.
21 maj 11:16
ICSP: | | −d | |
asymptota pionowa : x = |
| |
| | c | |
| | a | |
asymptota pozioma : y = |
| |
| | c | |
u ciebie :
21 maj 11:18
patt: ICSP: dzieki za probe pomocy ale asymptota pozioma to −2 czyli to q i z tego co wiem to znaku
się nie zmienia.
wiec robilem z tych wzorów
| | ax+b | |
i wtedy a = −6 i dlaczego wyszedles ze wzoru y= |
| |
| | cx+d | |
| | ax+b | |
kiedy mam napisane y= |
| czy tak można ? |
| | x+c | |
21 maj 11:24
patt: punkt który należy do wykresu ma współrzędne (−4,−3) sory moj rysunek jest koslawy
21 maj 11:25
ICSP: Podałem ci wzory ogólne.
21 maj 11:27
patt: | | a | |
ok te wzory znam i podstwiam asymptote poziome y= |
| |
| | c | |
| | a | |
−3= |
| c MUSI BYC 3 bo pionowa asymtota to − 3 |
| | 3 | |
i mam
−3=u{a]{3}
a= −9 i to jest źle
21 maj 11:33
patt: chyba nie rozumiesz mnie albo nie wiesz jak wytlumaczyc
21 maj 11:34
patt: sory bład pozioma to −2 ale i tak wtedy a = −6 i jest to źle
21 maj 11:35
ICSP: | | współczynnik w liczniku przy x | |
pozioma : y = −2 = |
| = |
| | współczynnik w mianowniku przy x | |
21 maj 11:37
Jerzy:
| | ax + b | |
Kolizja oznaczeń. ICSP podał wzory asymptot dla funkcji: f(x) = |
| |
| | cx + d | |
21 maj 11:43
patt: dokladnie, o to pytalem ale chyba mnie nie zrozumiał
21 maj 11:48
Jerzy:
A teraz już rozumiesz ?
21 maj 11:50
patt: tak, jest ok dzieki
21 maj 11:54