Oblicz długość struny
Mario: oblicz długość struny zaczepionej w dwóch miejscach jeżeli druga harmoniczna drgań wynosi 2700
Hz, a prędkość dźwięku wynosi 340 m/s
21 maj 09:58
jc: Częstość drgań zależy od sprężystości, masy i długości struny.
Struny o tej samej długości mogą drgać z różnymi częstościami.
21 maj 10:26
daras: | | v | |
dla n = 2 po prostu L = λ = |
| = 0,126 m |
| | f | |
21 maj 11:53
21 maj 11:54
jc: A najgrubsza struna w gitarze ma 2.30 metry długości?
21 maj 12:16
jc: Źle policzyłem, powinny być 4 metry. Tak długiej gitary nie widziałem.
Pianino powinno mieć 12 metrów wysokości.
21 maj 12:45
daras: a co ma wysokość pianina czy nawet fortepianu do tego zadania
22 maj 22:38
jc: Jaką długość powinna mieć struna drgająca z częstością 27.5 Hz?
22 maj 22:56