Proszę o pomoc
Kasia: Danych jest 6 urn, a w każdej z nich znajdują się 4 kule białe, 4 czarne i jedna niebieska. Z
każdej urny
Losujemy 2 kule
Jakie jest prawdopodobieństwo tego ze co najwyżej z dwóch urn wylosujemy kule różnokolorowe?
21 maj 09:28
daras: Zdarzenie przeciwne:wylosowanie 2 białych lub 2 czarnych kul
prawdopodobieństwo tego wynosi U3*4}{4*5} = 0,6
teraz rozszerz to na 6 urn
21 maj 12:00
Jerzy:
Prawdobodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru z jednej urny wynosi:
| | 4*3 + 4*3 | | 24 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 9*8 | | 72 | | 3 | |
21 maj 12:38