Algebra
hehsy: f(x) = x
3 − x
2 + x + 1. Oblicz f(A) dla:
A=
4 1 0
0 4 1
0 0 4
Pomógłby ktoś rozwiązać to zadanko krok po kroku, bardzo proszę
21 maj 02:54
jc: f(A)=A3−A2+A+I = ...
21 maj 08:31
ABC:
jest taka książka Rutkowski algebra liniowa w zadaniach, tam w rozdziale o postaci Jordana
(chyba 5 rozdział) jest wzór ogólny na f(A) w takich przypadkach i parę przykładów policzonych
21 maj 09:05
jc: A2=
16 8 1
0 16 8
0 0 16
A3=
64 48 28
0 64 48
0 0 64
f(A)=
57 41 27
0 57 41
0 0 57
21 maj 09:17
jc: Zamiast 28 powinno być 12 tak, jak we wzorze ogólnym z innego zadania.
Zamiast 27 powinno być 11, a zamiast 57 64−16+4+1=53.
Zabrakło staranności

f(A)=
53 41 11
0 53 41
0 0 53
21 maj 09:25
ABC:
tak , w tym drugim zadaniu masz poprawny wzór ogólny
21 maj 09:27
hehsy: Bardzo dziękuje
21 maj 11:00