wzory na n-ty wyraz ciągu
Pati: znajdź ósmy wyraz ciągu jeżeli dla każdego n naturalnego, suma n początkowych wyrazów tego
ciągu wyraża się wzorem Sn= 3n2 − 2n
20 lut 18:21
Basia:
an = Sn−sn−1
a8 = S8−s7
oblicz S8 i S7 i podstaw
20 lut 18:24
kajko:
an= Sn − Sn−1 = 3n2−2n −[3(n−1)2−2(n−1)]= 3n2 −2n −(3n2 −8n+5)=6n−5
an= 6n−5
to a8= 6*8−5= 43
20 lut 18:26
tim: Witaj Basieńko?
20 lut 18:28
kajko:
Timuś
20 lut 18:30
Pati: no to wychodzi mi że an= 1
a a8= r
ale co dalej?
20 lut 18:30
kokosz: kim jest mój kajko?
20 lut 18:34
tim: I co z Bogdanem?
20 lut 18:35
kajko:
dobrym kolegą
kokosza
20 lut 18:35
kajko:
Bogdan "szusuje" na nartach ....... być może w Alpach
20 lut 18:36
tim: Pisał coś? A co z resztą? AS, Mickej, pozapominali? Basia jest to ważne

, i ty

.
20 lut 18:39
tim: A Jakub?
20 lut 18:40
Basia: Cześć Timuś! Witaj Klaro ! Pozdrawiam.
Jakub, jak zawsze, czuwa w tle. Inaczej nie byłoby strony.
20 lut 18:54
Basia:
PS. Kajko, a gdzie Kokosz ?
20 lut 18:56
kajko:
Witam
Basiu !
Kokosz ? ....... będzie za kilka dni

Również gorąco pozdrawiam
20 lut 18:59