przekształcenie wykresu sinx o co chodzi ?
Andy:
mam y = sin(pi3−x)−2 zapisuje jako y = sin(−x+pi3)−2
potem rysuje y= sinx − 2
odbijam względem OY
przesuwam o wektor u = [−pi3,0]
i jest źle bo trzeba u = [pi3,0] dlaczego ?
zawsze jak jest z x jakieś działanie to przesuwamy przez przeciwną liczbę.
aka (x−2)2 to przesuwamy o u [2,0]
20 lut 17:50
Basia:
jeżeli przesuwasz wykres y=f(x) o wektor [p,q] dostajesz wykres
y=g(x) = f(x−p)+q
y=sin(−x+π3)
czyli najpierw rysujesz
sin(−x)=−sinx (odbijasz względem OX)
potem przesuwasz o −π3 wzdłuż OX (czyli o π3 w lewo)
i dopiero teraz o −2 wzdłuż OY (czyli o 2 w dół)
20 lut 18:02
Andy:

niebieskie sinx
czerwone −sinx
pomarańczowe = sin(−x +60) tylko że dla x = −60 sin(−(−60)+60) = sin(120) =/= 0
20 lut 18:21
Andy: miało być
czerwone sinx
niebieskie −sinx
pomarańczowe = sin(−x +60) tylko że dla x = −60 sin(−(−60)+60) = sin(120) =/= 0
20 lut 18:23