19 maj 22:08
Karol: Masz miejsce zerowe i trzy podane punkty.
Wzór ogólny i do dzieła
19 maj 22:10
iteRacj@:
A wiadomo, którego stopnia jest ten wielomian?
19 maj 22:12
iteRacj@: Czyli jak ogólny ma być ten wzór?
19 maj 22:13
Mariusz:
W(−3)=W(1)=27
W(−2)=0
W(0)=24
| | (x+2)(x+3)(x−1) | | x(x+3)(x−1) | |
W(x)=24 |
| +0 |
| |
| | (0+2)(0+3)(0−1) | | (−2−0)(−2+3)(−2−1) | |
| | x(x+2)(x−1) | | x(x+2)(x+3) | |
+27 |
| +27 |
| |
| | (−3−0)(−3+2)(−3−1) | | (1−0)(1+2)(1+3) | |
| | 9 | | 9 | |
=−4(x+2)(x+3)(x−1)− |
| x(x+2)(x−1)+ |
| x(x+2)(x+3) |
| | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 9 | |
=−4(x2+5x+6)(x−1)− |
| (x3+x2−2x)+ |
| (x3+5x2+6x) |
| | 4 | | 4 | |
| | 9 | |
=−4(x3+5x2+6x−x2−5x−6)+ |
| (x3+5x2+6x−x3−x2+2x) |
| | 4 | |
| | 9 | |
=−4(x3+4x2+x−6)+ |
| (4x2+8x) |
| | 4 | |
=−4x
3−16x
2−4x+24+9x
2+18x
=−4x
3−7x
2+14x+24
19 maj 23:07
Mariusz:
Stopień byłby przydatny bo pierwiastek może być wielokrotny
19 maj 23:08
ICSP: Mariusz wielomian na rysunku jest raczej stopnia IV a nie III
Gubisz informację o krotności pierwiastka.
19 maj 23:10
Mariusz:
Czyli zostaje interopacja Hermite bo ona uwzględnia wartości pochodnych
19 maj 23:20
Mariusz:
Uwzględniłem pierwiastek dwukrotny i otrzymałem
W(x) = x4−6x2+8x+24
20 maj 00:41